Mert olvasni jó

Tudom, néhány dologban maradi módon gondolkodom, de vannak olyan kedvenc időtöltéseim, amin az utóbbi évtizedek megváltozott szokásai ellenére sem vagyok hajlandó változtatni, netalán lemondani.

Ilyen kedvenc időtöltésem egyike az olvasás. Tapasztaltam már az elmúlt években sajnos számtalanszor, hogy gyermekeink egyre kevesebbet olvasnak. Úgy vélem, ez szoros összefüggésben van azzal a szintén sajnálatos ténnyel, hogy egyre több időt töltenek korunk legújabb technikai vívmányaink társaságában, úgymint a számítógép, a laptop, az okos telefon.

Tisztában vagyok azzal, hogy sem az olvasás, sem a sportolás, sem a természetjárás nem kelhetnek versenyre ezekkel az okos csodákkal, hiszen sok-sok mindenre tudják használni ezeket a kütyüket. Ilyen például a zenehallgatás, a filmnézés, az online játékok, sőt a közösségi oldalakon való csevegés, kapcsolattartás, ami a kedvencek listájának élén van gyermekeinknél.

Ez az én véleményem szerint azért sajnálatos gyakorlat, mert lassan ott tartunk, hogy gyermekeink még a kötelező irodalom regényeit sem olvassák el. Mivel keveset olvasnak, kevésbé fejlődik az értő olvasásuk, képzelet erejük, memóriájuk. Ezért próbálok személy szerint jó példával járni legalább a családban lévő gyermekeink előtt. Szeretném megmutatni nekik, hogy az ipad gépeket nem csak játékra, csevegésre lehet használni. Remekül alkalmasak regények olvasására is.

Az online elérhető könyvtárakból letöltött regényeket gyakran olvasom esténként, mert én még abban a korban nevelkedtem, amikor az olvasás szeretetét az iskolából magunkkal hoztuk felnőtt korunkra is. Rendszeresen előfordul, hogy a hosszabb távolsági buszjáratokon utazás közben magammal viszem az ipad eszközt, amin keresztül folytatni tudom a regények olvasását.

Sajnos utolsó utazásom alkalmával nem tudtam olvasni, mivel lemerül az ipad akkumulátora. Kiderült, hogy nem csak egyszerűen lemerült, de ki is kell cserélni. Felkerestem a legközelebbi ipad szerviz lehetőséget, amit az expertmobil cégnél fedeztem fel. Munkatársaik rendkívül gyorsan, szakszerűen elvégeztek a készülék javítását.