godunov vodkabar budapest belvaros 3 1000px

Godunov Restaurant & Vodka Bar

Oroszország Budapesten!

Az orosz-magyar barátság jegyében működő, és az európai kontinensen teljesen egyedülálló Godunov Étterem & Vodka Bár Budapest közepén, a Bazilika árnyékában csillog. A látóidegeket is bearanyozó étterem kívül-belül felér egy vizuális élménnyel: a magenta ledek, a monumentális csillárok és a kézzel plafonra festett matrjoska babák - vagyis a modern és a tradicionális elemek összhangja - a Godunov éttermet Budapest legszebb éttermei közé emelik.

A külső persze nem minden. Az étterem konyhájában gasztró-csoda készül: a szakácsok egy hatalmas birodalom hagyományos receptjeit fuzionálják a művészet szintjén.

Az itt kapható ételek mindegyikére a prémium minőség a kreativitás és a harmónia a jellemző, ezen kívül pedig a Godunov étteremben az alapanyagokra, illetve az elkészítésre is különleges figyelmet fordítanak: az ételek például kizárólag alaplével készülnek, a kijevi jérce sous-vide kádban ül, a sütni valót pedig egy egyedi, samot téglával kirakott, akácfa tüzelésű kemencébe teszik, amely egyedi ízvilágot ad az ételeknek. Természetesen az egyedi igények kielégítésére is fel van készülve a Godunov étterem csapat.

Az étterem egyébként nem véletlenül viseli az 1585-től hatalmon lévő orosz cár: Boris Godunov nevét. Ő volt ugyanis az, aki uralkodása alatt arra törekedett, hogy Oroszország mind kulturális, mind pedig intellektuális szempontból lépéseket tegyen a nyugati kultúra irányába. Céljának elérése érdekében különböző szociális változások és oktatásügyi reformok megvalósítására törekedett, és jó diplomácia viszonyt ápolt a nyugattal. A Godunov Restaurant & Vodka Bar is egyfajta kulturális közeledést erősíti, miközben ötvözi a kötetlen stílust és a végletekig fokozható eleganciát.

etlap

A cár egyébként még egy módon hozzájárult az orosz konyha fejlődéséhez, méghozzá azzal, hogy 1597. november 27-én egy törvénnyel megtiltotta a parasztok szabad költözését. A röghöz kötés hatására ugyan a szegényebb rétegek ételei leegyszerűsödtek, ezzel szemben viszont a nemesi és az egyházi konyha egyre különlegesebbé vált, annak köszönhetően, hogy biztosan támaszkodhattak a megtermelt javakra.

A Godunov Restaurant & Vodka Bar szintén hozzájárul a gasztronómia fejlődéséhez a különböző kultúrák legkifinomultabb ízvilágainak kombinálásával. Az így keletkező, rendkívüli tudatossággal megtervezett végeredmény: egy korábban soha nem tapasztalt gasztro-kaland.

Az étterem a késő esti órákban egy szempillantás alatt megváltozik és exkluzív vodka bárrá alakul át, ahol 108 féle vodkaspecialitás, egy különleges snackbár, valamint élőzene várja a vendégeket.  

itallapVodka bar

A mind vizuálisan, mind pedig minőség tekintetében exkluzív Godunov étterem hangulata az esti órákban egy gombnyomásra megváltozik, ekkor ugyanis egy elegáns Vodka Bárrá alakul a hely, ahol igazán különleges közegben, 108 féle vodkakülönlegességgel találkozhatnak a vendégek. A polcokra és a vitrinek mögé a világ minden pontjáról érkeztek italok, a választék pedig a jól ismert márkáktól egészen a soha nem látott ritkaságokig terjed. A bőség e különleges zavarában a profi csapat bármikor szívesen segít eligazodni, ha éppen arra van igény.

Az egyszerre szívmelengető hatású és tudatstimuláló italkülönlegességek a legaprólékosabb és legelegánsabb “bottle service” keretein belül kerülnek az asztalokra, amelyhez különböző snackek, kísérő italok és kaviár is tartozik. Mindemellett a felszolgálásnál olyan speciális látványelemek is helyet kapnak, mint például a füstölgő folyékony nitrogén. Ezen kívül a városban teljesen egyedi módon, a molekuláris gasztronómia (az anyag szerkezetének megváltoztatása) eszközeit felhasználva készült italokat is kóstolhatunk. A módszer lehetővé teszi, hogy a Vodka Bárban ne csak meginni, hanem szó szerint meg is tudjuk enni a koktélokat. Az élmény különleges és kihagyhatatlan.

Természetesen a vodkásüvegek megnyitása nem jár együtt az ételek eltűnésével: a buli hangulatot a különleges snackbár teszi teljessé, a választék pedig szinte kimeríthetetlen: vannak pástétomok, húskülönlegességek, kaviárok, savanyított zöldségek, amelyek helyben, egy somot téglával kirakott, akácfa tüzelésű kemencében sült pászkakenyérrel érkeznek.

A vodka egyébként a világ legjobban fogyó röviditala, amely minden olyan mezőgazdasági termékből előállítható, amelyben az alkoholos erjedéshez szükséges cukor- vagy keményítőtartalom megtalálható. Ilyen például a gabona, a burgonya, a melasz, vagy a cékla. A vodka azért különleges, mert az előállításnál nem a különböző ízek elérése a cél, hanem az, hogy olyan tisztára desztillálják azt, hogy az eredeti aromáknak nyoma se maradjon. A Vodka Bár természetesen csakis a legjobb minőségű italokat szolgálja fel a vendégeinek ezzel garantálva a különleges élményt, amihez minden este élőzene-kíséret, vagy live DJ szett is tartozik.